Στην ακραία εκδήλωση του ροχαλητού συναντάμε  την  υπνική  άπνοια  η οποία  σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί να αποδειχθεί  πολύ επικίνδυνη  για το ρογχοπαθή. Πρέπει όμως  να  γίνει σαφές  ότι δεν ροχαλίζουν όλοι οι απνοϊκοί ασθενείς, ούτε και ότι όλοι όσοι ροχαλίζουν παρουσιάζουν άπνοιες . Στην αποφρακτική  άπνοια, όπως  είναι  γνωστό,  τα τοιχώματα της αναπνευστικής οδού  συμπίπτουν τελείως κατά διαστήματα στη διάρκεια του ύπνου και η αναπνοή τους ασθενούς διακόπτεται. Γι’ αυτούς ακριβώς τους απνοικούς  ασθενείς, και  όταν όλοι οι άλλοι γνωστοί και διαθέσιμοι τρόποι θεραπείας , συντηρητικοί και χειρουργικοί , έχουν αποτύχει  η  δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν, ενδείκνυται η χρήση των συσκευών συνεχούς χορήγησης αέρα με θετική πίεση (CPAP).

Τι είναι όμως η συσκευή CPAP ?

Η ιδέα στην οποία βασίζεται η λειτουργία της είναι απλή: Ο ασθενής φοράει στη διάρκεια του ύπνου  μια  ρινική μάσκα  συνδεδεμένη με  αντλία ,που του χορηγεί  αέρα με θετική πίεση , με σκοπό να εμποδίζει τη σύμπτωση των τοιχωμάτων των ανωτέρων αεραγωγών και κατά συνέπεια και την εκδήλωση άπνοιας. Υπ’ όψιν ότι  η συσκευή δεν ελέγχει την αναπνοή , αλλά απλά με τον επί πλέον αέρα  που χορηγεί  υπό πίεση, κρατά ανοικτό τον αεραγωγό, ενώ ο ασθενής αναπνέει φυσιολογικά. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών συσκευές, λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκες με διάφορες ρυθμίσεις και με δυνατότητες καταγραφής και άλλων παραμέτρων στη διάρκεια του ύπνου. Γενικά όμως η χρησιμότητά τους  είναι διπλή:

1ον: Κρατούν ανοικτούς τους αεραγωγούς στη διάρκεια του ύπνου σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια και,

2ον:Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο  της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε  άλλης θεραπείας  εφαρμοσθεί στους ασθενείς.

Προβλήματα από τη χρήση της:

1.Το κύριο  είναι η ίδια συσκευή και η ανάγκη χρήσης της κάθε βράδυ. Είναι ελάχιστα ελκυστική  και η ανάγκη συνεχούς μεταφοράς της από ένα πολυάσχολο και δραστήριο άτομο σίγουρα δεν είναι ευχάριστη κατάσταση. Είναι απαραίτητο επίσης να επιλεγεί συσκευή  η  οποία  εφαρμόζει  απόλυτα  στο  πρόσωπο του ασθενούς, γιατί  αλλιώς παρουσιάζει  διαρροές και μειώνεται η αποτελεσματικότητά της .

2.Ο έντονος θόρυβος που παρήγαν κάποιες παλαιότερες  συσκευές έχει πλέον ξεπερασθεί  μ’ αυτές της   νεότερης τεχνολογίας. Όμως   χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι, ο οποιοσδήποτε  ασήμαντος θόρυβος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ακούγεται διαφορετικά  στην ησυχία της νύχτας.

3.Η θέση του σώματος  και άλλες συνήθειες στη διάρκεια του ύπνου, ανάσκελα, πλάι, κινητικότητα , μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να κάνουν τη χρήση της πρακτικά αδύνατη.

4.Ερεθισμοί  της  ράχης  και  του  βλεννογόνου  της μύτης , του φάρυγγα, των οφθαλμών, κεφαλαλγίες και  ξηρότητα είναι επίσης παρενέργειες από τη χρήση τους, που μπορούν να αντιμετωπισθούν όμως με τη τοποθέτηση  υγραντήρων και τη προμήθεια συσκευών καλής ποιότητας.

Similar Posts