Στατιστική του Ροχαλητού-Άπνοιας.

Το ροχαλητό είναι μια νόσος που προσβάλλει  μεγάλες ομάδες  πληθυσμού σ’ όλες τις  χώρες του κόσμου. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι το 30%  των ατόμων άνω των 30 ετών ροχαλίζει, με τον αριθμό να αυξάνει  στο 45%  στη μέση ηλικία. Ο  άνδρες ροχαλίζουν γενικά  2 φορές συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες. Η διαφορά αυτή όμως μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες  και στις μεγάλες ηλικίες όπου η αναλογία είναι περίπου ίδια. Στην Ελλάδα το 48% περίπου των ενηλίκων ροχαλίζει και το 20% αυτών παρουσιάζει αποφρακτική άπνοια. Σε κάθε Ελληνική οικογένεια υπάρχει το λιγότερο ένα άτομο που ροχαλίζει.

Άλλοι αριθμοί:

-Το  5% γενικά των παιδιών  ροχαλίζει και το 12%  αυτών ηλικίας  5-9 ετών.

-Το 2/3 (66%) των παντρεμένων ενηλίκων λένε ότι ο σύντροφός του ροχαλίζει.

-Το 20-40% αυτών που ροχαλίζει παρουσιάζει  άπνοιες. Αυτό σημαίνει ότι το 9% των ανδρών και το 4% των γυναικών ηλικίας 30-60 στο γενικό πληθυσμό πάσχει από άπνοια.

-Το 50% των πασχόντων από υπέρταση πάσχει από αποφρακτική υπνική  άπνοια.

-Το 50% των ατόμων που πάσχουν από υπνική άπνοια πάσχουν επίσης και από υπέρταση.

-Η υπνική  άπνοια  αυξάνει το κίνδυνο για καρδιοπάθεια (3 φορές),  εγκεφαλικά (4 φορές) , διαβήτη και στυτική δυσλειτουργία .

-Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα, σε σχέση με τους μη πάσχοντες.

-Οι γυναίκες που ροχαλίζουν είναι βαρύτερες και κοντότερες σε σχέση μ’ αυτές που δεν ροχαλίζουν.

-Οι γυναίκες που ροχαλίζουν έχουν συχνότερα προβλήματα αναπνοής από τη μύτη.

-Ο σύντροφος στον ύπνο που δεν έχει άπνοιες και δεν ροχαλίζει,  χάνει 1 ώρα περίπου  ύπνου  κάθε βράδυ και μπορεί να ξυπνάει μέχρι και  21 φορές κάθε ώρα.

-Ο κακός ύπνος προκαλεί  ατυχήματα και μάλιστα περισσότερα απ’ ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος (μέθη) . Υπολογίζεται ότι στην Αμερική  η υπνηλία στη διάρκεια οδήγησης  είναι υπεύθυνη για  100.000  συγκρούσεις  αυτοκινήτων, 40.000 τραυματισμούς και 1.550 θανάτους κάθε χρόνο. Μεγάλα γνωστά ατυχήματα όπως αυτά του διαστημόπλοιου Challenger και το πυρηνικό του Chernobyl έχουν αποδοθεί σε ανθρώπινα λάθη λόγω κακού ύπνου.

 

Similar Posts