Υπάρχουν συνήθως περισσότερα από ένα από τα παρακάτω:

1. Ηρεμιστικά φάρμακα και κατανάλωση οινοπνεύματος λόγω της γενικής χαλάρωσης των ιστών της αναπνευστικής οδού που προκαλούν.

2. Παχυσαρκία : Η αύξηση του λίπους στο λαιμό προκαλεί στένωση στην αναπνευστική οδό και δυσκολεύει την αναπνοή. Περίμετρος λαιμού άνω των 42-43  εκ. και δείκτης ΒΜΙ (δείκτης μάζας σώματος) άνω των 30 είναι σοβαροί προδιαθετικοί παράγοντες για το  ροχαλητό.

3. Η θέση του σώματος στο ύπνο, η κατάκλιση με την πλάτη αυξάνει τις πιθανότητες του ροχαλητού.

4. Πολύποδες  και άλλοι όγκοι, φλεγμονές της μύτης, του στόματος, φάρυγγα ,του λάρυγγα, οι αλλεργίες και το κοινό κρυολογήμα.

5. Ανατομικές ανωμαλίες και τραύματα στις περιοχές της μύτης (σκολίωση του ρινικού διφράγματος), του στόματος, της γνάθου, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

6. Η ηλικία : Τα ηλικιωμένα άτομα ροχαλίζουν πιο συχνά λόγω της μυϊκής αδυναμίας, της χαλάρωσης των ιστών και της αύξησης του βάρους, τα οποία  εμφανίζονται με την πάροδο των ετών.

7. Το φύλο : Οι άνδρες γενικά ροχαλίζουν συχνότερα, σε αναλογία 2 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες. Η υπεροχή αυτής των ανδρών εξαφανίζεται ή  μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση των γυναικών.

8. Το κάπνισμα,  ενεργητικό και παθητικό, αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού λόγω του ερεθισμού και της φλεγμονής που προκαλεί γενικά στο ανώτερο  αναπνευστικό.

9.Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένος  και του Νευρικού συστήματος. 

 

Similar Posts