Βοηθά να διατηρήσουμε το μυαλό και το σώμα μας ξεούραστο και δυνατό. Και όπως μας έχει γίνει συνήθεια το πλύσιμο των δοντιών κάθε βράδυ, με τον ίδιο τρόπο, για να έχουμε ένα καλό ύπνο, θα πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να κάνουμε μερικά πράγματα πριν πάμε στο  κρεβάτι.

1.Μη πέφτετε στο κρεβάτι αν δεν νυστάζετε. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε λίγη μουσική ή ξεφυλλίστε ένα περιοδικό.Κάντε κάτι που σας χαλαρώνει, χωρίς να σας διεγείρει, για να αποσπασθεί το μυαλό σας από τη δυσκολία του να κοιμηθείτε.

2.Αν δεν κοιμηθείτε μετά από πρώτα 20 λεπτά στο κρεβάτι,τότε σηκωθείτε.Κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει σ’ένα άλλο δωμάτιο. Οχι εκεί που κοιμάσθε .Η κρεβατοκάμαρα σας  είναι για να κοιμάσθε και όχι ένα μέρος ανίας και βαρεμάρας. Μόλις νυστάξετε επιστρέψτε στο κρεβάτι.

3.Αποκτήστε μερικές συνήθειες που θα κάνετε κάθε βράδυ πριν πέσετε στο κρεβάτι όπως : ένα ζεστο μπάνιο,  να φάτε κάτι ελαφρό, λίγα λεπτά διάβασμα, λύστε ένα σταυρόλεξο ή ασχοληθείτε μ’ ένα άλλο διανοητικό παιχνίδι.

4.Σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα  ή τις  αργίες .

5.Να κοιμάσθε μια ολόκληρη νύχτα σε καθημερινή βάση ώστε να αισθάνεσθε ξεκούραστος κάθε μέρα.

6.Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τους σύντομους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας και τελείως μετά τις 3 μ.μ.

7.Εφαρμόστε ένα σταθερό σχέδιο δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ημέρας: Ωρες γευμάτων, λήψης φαρμάκων, άσκησης  ή άλλων συνηθειών.

8.Μην έχετε τη συνήθεια να διαβάζετε, να γράφετε, να τρώτε, να βλέπετε   τηλεόραση ή να παίζετε χαρτιά στο κρεβάτι.

9.Μη πίνετε καφέ μετά το δείπνο σας.

10.Μη πίνετε οινοπνευματώδη 3-4 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

11.Μη καπνίζετε πριν πάτε στο κρεβάτι.

12.Μη πάτε νηστικοί για ύπνο αλλά και αποφύγετε ένα πλούσιο και  βαρύ δείπνο  2-3 ώρες πριν κοιμηθήτε.

13.Αποφύγετε κάθε έντονη σωματική άσκηση 6 ώρες πριν κοιμηθήτε.Είναι απαραίτητο  να ασκείσθε βέβαια σε  κανονική  βάση , αλλά κάντε το νωρίτερα στη διάρκεια της μέρας.

14. Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια ή χρησιμοποιήστε τα προσεκτικά και ποτέ μαζί με οινοπνευματώδη.

15.Απαλλαγείτε ή  μην ασχολείσθε με πράγματα που σας στενοχωρούν. Ασχοληθείτε με αυτά σε άλλο μερος του σπιτιού νωρίτερα. Μη τα παίρνετε μαζί σας στο κρεβάτι.

16.Κάνετε τη κρεβατοκάμαρά σας ήσυχη, σκοτεινή  και δροσερή.

Similar Posts